ForskarFredag 26 september – 1 oktober 2022
Syftet med ForskarFredag är att lyfta fram människan bakom forskningen och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Ta chansen och se hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara!
Under vecka 39 har vi laddat upp med följande aktiviteter:
Solvärme och glada kor - digitala möten med forskare från Högskolan Dalarna
Miljövänlig uppvärmning, kornas välmående, aktiva skoltransporter och hjärt- och lungräddning. Under ForskarFredag kan du som går på gymnasiet genom digitala möten träffa fyra forskare från Högskolan Dalarna som arbetar inom fyra spännande och helt olika områden.
Plats: Digitalt via Zoom
Sista anmälningsdag: tisdag 27 september. Lärare anmäler sina elever klassvis. Antingen deltar ni hela förmiddagen, eller så väljer ni enstaka programpunkter. Anmälan sker på http://px.nu/ffllj
Kl 9.00–9.25: Aktiva skoltransporter – att gå och cykla till skolan, vad spelar det för roll?
Forskare: Mathias Andersson
Kl 9.35–10.00: Solvärme – En lösning för elefanten i rummet
Forskare: Puneet Saini
Kl. 10.10–10.35: Vad får kon att må bra och trivas i ladugården?
Forskare: Lars Rönnegård
Kl. 10.45–11.10: När hjärtat stannar – OBS! Inställd.
Forskare: Jennie Silverplats
Ytterligare information om varje programpunkt presenteras i separat PDF-dokument.
Låna en forskare
Forskare från Högskolan Dalarna dyker även upp i "Låna en forskare". Konceptet går ut på att forskare besöker skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser och berättar om sitt arbete som forskare, utifrån deltagarnas önskemål och förutsättningar. Det går också bra att låna forskare digitalt.
Biodiversitet, livet på landet i Kambodja, jakten efter liv på Mars, virologi och datorstöd för språkinlärning är bara ett axplock av de ämnen forskarna kan prata om i år. Det går att låna forskare från måndag till torsdag under ForskarFredag-veckan (vecka 39, 26–29/9).
På ForskarFredags webbplats presenteras och bokas alla forskare. Från Högskolan Dalarna medverkar Mathias Andersson, Nausheen Saeed och Lars Rönnegård.
Forskarlunch! Vilka möjligheter ger ökad innovation inom hälso- och välfärdsteknik?
Tid: Fredag 30/9, kl. 12.15 – 13.00
Plats: Dalarna Science Park, Borlänge + digitalt
Kom och ta del av diskussionerna om forskning kring välfärdsteknik, hälsofrågan på EU-nivå och hur företags innovativa lösningar kan möta de stora samhällsutmaningarna. Köp din lunchbricka i restaurangen och slå dig ner i Ljusgården för att lyssna till ett spännande program.
Medverkande: Johan Borg – Högskolan Dalarna, Marit Finch Westin – Ignite Public, Helgi Már Björgvinsson – Rumbline Consulting. Moderator är Anna Torsgården från Dalarna Science Park. Anna är projektledare i en förstudie om innovationsekosystem för hälsa och välfärd.
Läs mer och anmäl dig till digital sändning på Dalarna Science Parks webbplats.
Kluriga experiment på Sportfältet
Tid: Fredag 30/9, kl. 15.00–18.00
Plats: Sportfältet, Borlänge
Vi besöker Sportfältet med vår buss som är fullpackad med spännande experimentstationer och upplevelser. Kom och utforska, upptäck och fascineras av naturvetenskap och teknik! Aktiviteterna är gratis och tillgängliga för alla åldrar. Här kan barn, unga och vuxna mötas och lära tillsammans.
Öppet hus på 2047 Science Center
Tid: Lördag 1/10, kl. 10.00–17.00
Plats: Jussi Björlings väg 25, Borlänge
Lördag 1 oktober erbjuder 2047 Science Center spännande aktiviteter för barn, unga och deras vuxna på ForskarFredags tema ”För en friskare och bättre värld”.
”Sjukt smart – innovation i kampen mot corona” är en utställning av Tekniska museet som visas på 2047 Science Center under hösten. På Borlänge Science Festival blir det premiär för utställningen som vill lyfta fram den kreativitet och det lösningsfokus som visat sig under krisen, men också ge hopp och verktyg för att samtala om svåra frågor.
Den här dagen kan besökare dessutom programmera Ozobots, Legorobotar och träffa forskaren Mathias Andersson från Högskolan Dalarna, som arbetar med aktiva skoltransporter. Visste ni att barn blir skjutsade med bil mer och mer? Varför är det så, och hur påverkar bilskjutsandet barnet, skolan och miljön? Vi får även lära oss hur forskare mäter fysisk aktivitet.
Som vanligt är experimentmiljön fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Det går även att se intressanta visningar i planetariet.
Fri entré hela lördagen!
Preliminärt schema för aktiviteterna under dagen:
10.00–11.30 Programmera Ozobot – Workshop
10.30–11.15 Programmera Legorobotar – Workshop
11.30–12.00 Planetarievisning – Astronaut (film)
11.30–12.00 Träffa en forskare – Föreläsning om aktiva skoltransporter
13.00–13.40 Planetarievisning – Solsystemet (visning med guide)
13.00–13.30 Träffa en forskare – Föreläsning om aktiva skoltransporter
13.00–14.30 Programmera Ozobot – Workshop
14.00–14.30 Träffa en forskare – Föreläsning om aktiva skoltransporter
14.00–14.45 Programmera Legorobotar – Workshop
15.00–15.30 Planetarievisning – Solen – en levande stjärna (film)
15.00–16.30 Programmera Ozobot – Workshop
Programmera Lego Essential och Ozobot på biblioteket i Borlänge
Tid: Lördag 1/10, kl. 11.00–15.00
Plats: Biblioteket Borlänge, Sveatorget 5
I samarbete med Biblioteket Borlänge erbjuder vi besökare att testa programmering med Lego Essential och Ozobot. Med Lego Essential kan du bygga en vinkande hand, en linbana eller en karusell som du sedan programmerar via en app på en iPad. Roboten riktar sig mot 10 år och uppåt men yngre barn får gärna prova med en vuxen. Ozobot är en liten rund robot som kan åka efter linjer. Du programmerar den genom att färglägga rutor. Roboten riktar sig mot dig som är från 6år och uppåt, men även vuxna klarar av den! :-)
Upptäck skogen med Astrid Lindgren
Tid: Lördag 1/10, kl. 10.00–14.00
Plats: Plättbacken, Borlänge
Följ med Astrid och några av hennes karaktärer på en vandring för att upptäcka och lära om skogen. Din smartphone guidar dig på turen och 2047 Science Centers pedagoger bjuder in till aktiviteter. Slå dig ner i Emils snickarbod och tälj en träfigur, gör din egen lyckoamulett eller varför inte bara ta en stund och blicka in i eldens lågor som Ronja. Kan du se gubbarna som dansar?
Kom och gå som ni vill. Grill kommer att finnas så ta gärna med egen korv.
ForskarFredag i Dalarna är en del i det nationella projektet ForskarFredag som samordnas av föreningen Vetenskap & allmänhet.
ForskarFredag i Dalarna är även en del av Borlänge Science Festival som äger rum 29 september – 1 oktober 2022.