ForskarFredag

Hjälp forskare att fotografera nyckelpigor!
Som en del av ForskarFredag samordnar Vetenskap & Allmänhet ett massexperiment där skolklasser bjuds in att delta i riktig forskning i samarbete med forskare. Årets massexperiment handlar om att samla in bilder på nyckelpigor. I Sverige finns mer än 70 olika arter av nyckelpigor. Forskare håller på att utveckla en app som ska kunna känna igen dessa arter. Nu behöver den artificiella intelligensen, alltså kunskapen som appen ska ha, tränas upp och för detta krävs massor av bilder på nyckelpigor.Och därför bjuds skolklasser in för att hjälpa forskarna att få in så många bilder som möjligt på nyckelpigor.Tycker ni detta låter intressant?
Anmälan öppnas 23 maj!
Genom att vara med i experimentet ger det eleverna kunskaper om:
• Vad vetenskap är och hur forskning går till,
• Biologiskt mångfald, dess betydelse och vilka olika hot som finns mot mångfalden,
• Artificiell intelligens (AI), dess utmaningar och möjligheter, hur AI kan fungera och hur den kan bidra till hållbar utveckling.
• Insekter i allmänhet, och nyckelpigor i synnerhet, dess ekologi, livshistoria och relation till oss människor.
Före, under och efter experimentet kommer skolklasserna att kunna ha direktkontakt med forskarna och andra klasser runtom i Sverige via en Facebook-grupp.
 
ForskarFredag
Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I 340 städer över hela Europa erbjuds aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!
 
ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival.
År 2017 arrangerades aktiviteter på 28 orter över hela Sverige. Aktiviteterna arrangerades av lokala arrangörer – universitet och högskolor, science centers, kommuner, museum, forskningscenter, län och regioner – och samordnades nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, sedan 2006. Målgruppen är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga. Under dagen och kvällen möts besökare och forskare genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. 
 
Nästa ForskarFredag arrangeras september 2018! 
 
 
ForskarFredag 2017!
Vilken forskning pågår i Dalarna? Kom och få svar under ForskarFredag på 2047 Science Center.
29 september klockan 09.00-14.00 bjöds alla gymnasieskolor i Dalarnas län in till möten med forskare och doktorander från Högskolan Dalarna.
 
Forskare och doktorander från fem av Högskolan Dalarnas forskningsprofiler deltog under ForskarFredag. Några klasser speladevetenskapsspelet Expedition Mundus tillsammans med forskare från Sveriges Unga Akademi.
 
 
På eftermiddagen, kl 16.00 -19.00, var allmänheten välkomna till 2047 Science Center för att möta forskare och doktorander. Besökare deltog i olika aktiviteter och gick på upptäcktsfärd i våra experimentmiljöer!
 
TECKNINGSTÄVLING 2017
ForskarFredag 2017 bjuder in alla skolelever i Sverige i årskurs F-6 till en nationell teckningstävling ”Rita dig själv som forskare”.
Elever som bor i Dalarna har möjligheten att se sina teckningar på 2047 Science Center i utställningen ”Rita dig själv som forskare” under tiden 29 september – 8 oktober.
Om ni vill att era teckningar ska vara med i denna utställning på 2047 Science Center, skickas teckningarna till 2047 Science Center senast den 25 september.
Adress; Box 901, 781 29 Borlänge.                      
Märk kuvertet med ”Teckningstävling 2017”
De klasser som skickar sina teckningar till 2047 Science Center får chansen att få fri entré till 2047 Science Center för att se utställningen och besöka museet.
Bokning av besök på 2047 Science Center sker på telefon 0243-79 39 00. Det finns ett visst antal platser för fri entré under vecka 40. Först till kvarn gäller!
Ni deltar även i den nationella tävlingen, teckningarna skickas vidare till den nationella samordnaren Vetenskap & Allmänhet. För mer info, klicka här.
 
Tävlingsuppgift:
Rita dig själv som forskare! Tänk dig att du är vuxen och arbetar som forskare. Vad forskar du om? Hur går du till väga, vad har du till hjälp och hur ser omgivningen ut? Beskriv också din tanke bakom teckningen med några ord eller meningar, på baksidan av pappret.
 
Tävlingskategorier:
Åk F-2
Åk 3-6
 
Instruktioner till läraren:
• Börja med att låta barnen teckna och vänta med samtalen till efteråt. Detta för att samtalet i klassrummet inte ska påverka barnens teckningar.
• Formatet ska vara max A3.
• Teckningen ska skickas in i original.
• Skriv barnets ålder, kön, klass och skola på baksidan av pappret, tillsammans med barnens tanke med teckningen.
• Vi vill även ha namn och kontaktuppgifter till ansvarig lärare. Detta så vi kan kontakta er om ni vunnit.
• Tävlingen sker klassvisoch vinnarna avgörs genom lottning.
• Barnens teckningar kommer att ställas ut under ForskarFredag på Umevatoriet.
• Posta teckningarna i original till 2047 Science Center, Box 901, 781 29 Borlänge senast den 25 september. Märk kuvertet/paketet TECKNINGSTÄVLING 2017.
 
 
 
 
 
Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

Lilla familjen, 1 vuxen & 2 barn: 200 kr (från barn 3: 60 kr/barn)

Stora familjen: 2 vuxna & 3 barn: 350 kr (från barn 4: 60 kr/barn)

PLANETARIEENTRÉ
Planetarieentré: 45 kr
entré tillkommer

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider

Måndag-fredag: kl 10-17

Lördag-söndag: kl 10-15
 
Helgdagar:
Kristi himmelfärds dag 10 maj: 10-15
Nationaldagen 6 juni: 10-15
Midsommarafton 22 juni stäng
Midsommardagen 23 juni stängt
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo