Skip to main content

Planetariet

Planetariet är stängt för renovering några helger framöver. Håll utkik här så uppdaterar vi när vi kör visningar igen. Med nya program och ny teknik. Bättre än någonsin!

I planetariet visas filmer och planetarieprogram där en guide lotsar besökarna genom solsystemet och galaxerna. Den aktuella stjärnhimlen visas också i planetarieprogrammen. I planetariet finns 38 sittplatser och du sitter under ett sfäriskt tak med 7,3 meters diameter.

För närvarande har vi endast visningar i planetariet på ­lördagar och under skolloven. Grupper kan dock boka visningar även ­under vardagar.

Just nu renoverar vi planetariet. 

11.00–11.25 Astronaut (film)
13.00–13.40 Solsystemet (visning med guide)
15.00–15.25 Solen – en levande stjärna (film)

Kostnad

40 kr/visning + entréavgift. Biljett köps i receptionen.

Planetariet visas även skollov, vissa helgdagar och under klämdagar. För mer information, läs om våra öppettider.

Grupper kan även boka visningar vardagar. Under lovdagar har vi extra planetarievisningar.

Solen – En levande stjärna, 25 minuter
Solen – En levande stjärna

25 minuter. Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade Solen har lyst på vår värld i fyra och en halv miljard år och är helt nödvändig för livet på jorden. Den är vår planets kraftverk, den energikälla som driver vindar och väder. Den är den främsta kraftkällan för det myller av liv som krälar, simmar och flyger på Jorden. Du får lära dig hur solen producerar all den energi som strålar ut från den. Vi har studerat Solen, långt innan vi förstod hur hela vår tillvaro var beroende av den. Idag har vi moderna teleskop och rymdsonder som ger ny kunskap om solen. Solen är en så kallad gul dvärgstjärna. Men låt inte detta lura dig, solen är 500 gånger tyngre än alla solsystemets planeter tillsammans och, om du skulle nå från Solen ena sida till den andra, så skulle du behöva 109 jordklot bredvid varandra. I programmet jämförs även solen med andra stjärnor. Länk till trailer för filmen.

Andra världar, 30 minuter
Andra världar
Under tusentals år trodde människan att detta var Universums mittpunkt. Tack vare vår nyfikenhet, fantasi och lust att upptäcka, vet vi nu att planeter som vår Jord inte är särskilt ovanliga i kosmos och att Solen bara är en vanlig stjärna, bland hundratals miljoner andra i vår galax Vintergatan.  Med hjälp av världens mest kraftfulla teleskop kan vi utforska mer och mer av Universum. Det vi hittills har upptäckt har överträffat även de vildaste förväntningarna hos både forskare och science fictionförfattare. De flesta stjärnor har planeter — det visare sig att de är vanligare än vi trodde. Det finns en enorm mångfald av världar där ute som bara väntar på att bli upptäckta. Men trots alla dessa upptäckter så återstår den största frågan av alla: finns det liv där ute?
Astronaut, 24 minuter
Astronaut
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Utforskandet av rymden är den största erfarenheten som någonsin gjorts av mänskligheten. Vad krävs det för att få ta del av denna fantastiska resa? Vad krävs det för att bli en astronaut? Upplev en rymdrakets uppskjutning från insidan av kroppen på en astronaut. Utforska den inre och yttre rymdens fantastiska värld genom att sväva runt en internationell rymdstation eller på en resa genom mikroskopiska delar av den mänskliga kroppen. Upptäck rymdens lurande faror när vi utsätter människokroppen för alla utmaningar som rymden har att bjuda på! Can also be run with English narration for booked groups.
Cell! Cell! Cell!, 25 minuter
Cell! Cell! Cell!
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade. Du består av 70 biljoner celler som arbetar, pratar och tänker. Det är cellerna som gör dig levande och detta är berättelsen om hur de gör det. Tillsammans med Raj och Sooki utforskar vi cellerna i människokroppen och deras fascinerande beståndsdelar. I detta äventyr upplever vi mysterierna kring DNA och hur en ny människa kan bli till från en enda liten cell. Filmen passar innehållsmässigt bäst för barn i skolåldern, men även yngre barn kan få stor behållning av upplevelsen. Can also be run with English narration for booked groups.
Solsystemet, 35-40 minuter
Planetarieprogram för barnfamiljer och andra intresserade. En planetarieguide lär dig om solsystemets himlakroppar och deras rörelse i förhållande till varandra. Under programmet får du också lära dig mer om hur människan kan vara i rymden och hur satelliter fungerar. Vi lämnar även solsystemet för att se var det finns planeter runt andra stjärnor. Som avslutning visas den aktuella stjärnhimlen.
Från jorden mot universum, 30 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade. Natthimlen är både vacker och full av gåtor. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum där astronomer tittar uppåt och försöker förstå vad de ser. I dag finns det både mark- och rymdbaserade teleskop som samlar in universum ljus, inte bara synligt ljus utan även infrarött ljus, radiovågor och röntgenvågor. Med hjälp av dessa tittar vi på solsystemets planeter, supernovor och svarta hål, stjärnhopar, nebulosor och galaxer. Vi bor i ett fantastiskt universum. Varje gång vi tror vi förstår den värld vi lever i överraskar universum oss med nya gåtor och mer komplexitet.
Rymdresan
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade. Rymden har under alla tider väckt fascination och upptäckarlust. I filmen Rymdresan får du en unik upplevelse i rymden där du är helt omsluten av ljud och bild. Med Christer Fuglesang som guide, får du möjligheten att ta en närmare titt på livet ombord på världens i särklass högst belägna arbetsplats – den internationella rymdstationen ISS. Vad gör man egentligen i rymden? Hur känns det att vara viktlös? Du får följa med Christer på hans långa resa, från den dagen han blev antagen som ESA-astronaut fram till dess att han blev den första svensken i rymden. Detta varvas med nedslag i allt från rymdhistoria och fysik till rymdforskning och träning. Vill du uppleva känslan av viktlöshet? OBS! Filmen är inte i 3D när den visas på 2047 Science Center.
Zula-patrullens stora väderäventyr, 24 minuter
Film med svenskt tal för lite mindre barn. Följ med Zula-patrullen på äventyr! Den här gången utforskar patrullen vädret på jorden och andra planeter i vårt solsystem samtidigt som de skyddar universum mot elaka skurkar. En hisnande resa som lär oss om både astronomi och väder. Zula-patrullen passar för de minsta och upp till nio år. Denna film visas mest för besökande förskolor och skolor
Jorden, solen och månen, 35 minuter
Jorden, solen och månen
Planetarieprogram för lite mindre barn (lågstadiet). Lär dig mer om jordens, solens och månens rörelser. Från jorden ser månen olika ut under en månad. Varför gör den det? Du får titta på natthimlen och lära dig mer om stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika årstider.
Obs: Endast bokningsbar för skolor och grupper.
Vårt universum, 35 minuter
Planetarieprogram för  ungdomar (högstadiet/gymnasiet) och vuxna Vad består vårt universum av? I detta program går vi igenom stjärnornas liv från gas- och stoftmoln till vita dvärgar och svarta hål. Vi gör även en resa från jorden så långt som teleskopen tillåter oss att se och tittar på olika typer av galaxer. Visningen avslutas med den aktuella stjärnhimlen.
Guidat planetarieprogram som mest visas för högstadiet och gymnasiet, men som ibland även dyker upp på helger och lov.
OBS: Endast bokningsbar för skolor och grupper