ForskarFredag 2018

28 september på 2047 Science Center!

Mötesplats mellan forskare och allmänhet. ForskarFredag visar hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Under ForskarFredag bjuds gymnasieelever och allmänhet in för att möta forskare. ForskarFredag genomförs på 2047 Science Center och arrangeras tillsammans med Högskolan Dalarna.

Fri entré hela dagen. Välkommen!

 

FORSKARFREDAG FÖR GYMNASIET
Möten med forskare - Alla gymnasieelever i Dalarnas län bjuds in till ForskarFredag den 28 september, 09.00-14.00.
Under dagen finns forskare från olika forskningsprofiler på plats och visar bredden på forskning som bedrivs på högskolan Dalarna. Forskarfredag lyfter fram människan bakom forskningen och visar att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Eleverna väljer själva vilka forskare de vill träffa och formar själva sin dag genom sina val. Val görs i anmälningsformulär. Anmälningen öppnar 27 augusti.
 
Expedition Mundus - Gymnasieklasser har möjlighet att spela vetenskapsspelet ”Expedition Mundus” under Forskarfredag. Forskare från Sveriges Unga Akademi är med som spelledare. Vetenskapsspelet Mundus går ut på att med hjälp av vetenskaplig metod utforska en ny värld – Mundus. Expedition Mundus är ett underhållande, pedagogiskt spel som låter elever bekanta sig med hur vetenskaplig forskning är och hur den bedrivs. Begreppet ’vetenskap’ omfattar, inom ramen för detta spel, såväl naturvetenskap som humaniora och samhällsvetenskap. En spelomgång tar 1 timme och genomförs i helklass. Läraren bokar sin klass. 
 
Klasser kan under vecka 39 spela Expedition Mundus på 2047 Science Center, med pedagoger från 2047 Science Center som spelledare. Se mer om tider i anmälningsformuläret. Lunch ingår ej. Boka vårt matsäcksrum för att äta egen matsäck. Lunch kan köpas i närliggande restauranger.  
 
Presentation av forskare, tider för deras presentationer och Expedition Mundus hittar du här. 
FORSKARFREDAG FÖR ALLMÄNHET
28 september, Kl 16-19
Årets bästa fredagsmys för hela familjen - Forskarfredag
 

Föreläsningar

16.20 EN RESA I VULKANENS INRE
Steffi Burchardt, Docent och universitetslektor i strukturgeologi vid Uppsala Universitet
Med hjälp av vetenskapliga instrument, så som seismografer och satelliter, övervakas aktiva vulkaner. Instrumenten mäter enbart ytliga signaler från vulkanens inre. I dagsläget finns det inga instrument som tillåter en direkt titt in i en vulkan. Det är väsentligt att vi förstår vad som pågår i vulkanen för att kunna bedöma risken av ett eventuellt utbrott. För att kunna förbättra vår förståelse för processerna som pågår i vulkaner och som kan leda till utbrott studerar Steffi Burchardt döda vulkaner. I dessa har magman stelnad för miljoner år sedan och vind och vatten har bidragit till att gamla magmakammare numera ligger vid jordytan. Hon undersöker magmakammarerunt runt om i hela världen. Steffi berättar hur forskningen går till och vad de har kommit fram till om hur det ser ut och vad som pågår inne i en vulkan.
 
17.00 FORSKNING GÖR SKILLNAD
Vad forskar de egentligen om? Högskolan Dalarna samverkar tätt med företag och organisationer för forskning som är aktuell och kretsar kring skarpa frågeställningar. Det borgar också för att våra utbildningar håller hög kvalitet.
 
17.20 NYCKELPIGEFÖRSÖKET
Maria Johansson, pedagog på 2047 Science Center
Årets massexperiment handlar om nyckelpigor, barn och ungdomar i hela landet hjälper forskare!
 
17.40 BIOLOGISK MÅNGFALD
Johanne Maad, Fil dr, naturvetenskap, universitetslektor naturvetenskap
Biologisk mångfald, vad är det och varför är det så viktigt?
 
18.10 ARTIFICIELL INTELLIGENS
Måns Thulin, docent i statistik, universitetslektor vid Uppsala universitet och University of Edinburgh. Konsult inom artificiell intelligens och dataanalys åt företag i hela Europa.
Artificiell intelligens - AI - spås förändra alla delar av samhället under de kommande årtiondena. Vad kommer att hända och vad kommer det att innebära? Hur fungerar egentligen AI? Hur kan man lära en dator tänka? Att förstå vad en bild föreställer? Varför är AI-forskare besatta av att lära datorer att spela gamla tv-spel? Under föredraget får vi svar på de här frågorna - och många fler. Längs vägen stöter vi på självkörande bilar, lättlurade datorer, varmkorvar, en robot som vill bli riksdagsledamot och det antika Grekland. Vi får se de oändliga möjligheter som AI erbjuder: från bättre hälsa och paradis där ingen behöver arbeta till massövervakning, mördarrobotar och nya terrorhot. 
 

Aktiviteter i vår experimentmiljö

NATURSKYDDSFÖRENINGEN
Biologisk mångfald till nytta och nöje!Prova på Naturskyddsföreningens nya material http://www.naturnytta.se om biologisk mångfald, bin och ekosystemtjänster. Även om mångfald i jordbruket "Byt till eko" och naturskogar m.m. Bokförsäljning.
 
PROGRAMMERING
I vår experimentmiljö finns programmeringsstationer där du får prova på att programmera olika robotar och Micro:Bit.
 
KEMIEXPERIMENT 
Här får du dra på dig labrocken och genomföra enkla och roliga kemiexperiment.
 
VR-- Testa Virtuell Verklighet. Sätt på dig VR-glasögonen som har en skärm som visar t.ex. en digital miljö. När du rör ditt huvud reagerar olika sensorer i VR-headsetet på dina rörelser och speglar sedan rörelserna i den digitala låtsasmiljön du har framför ögonen.

Astronomins dag

16.30 SVARTA HÅL OCH GRAVITATIONSSTRÅLNING
Håkan Sandin, astronomiexpert 2047 Science Center
En presentation med aktuell forskning om rymden som utgångspunkt för intresseskapande fysik. Tyngdpunkten ligger på nobelpriset i fysik 2017 samt svarta hål i praktiken. 
 
17.15 ASTRONOMI-APPAR 
Presentation av mobilappar som kan hjälpa dig att hitta bland stjärnor och planeter.
 
17.45 SVARTA HÅL OCH GRAVITATIONSSTRÅLNING
Håkan Sandin, astronomiexpert 2047 Science Center
En presentation med aktuell forskning om rymden som utgångspunkt för intresseskapande fysik. Tyngdpunkten ligger på nobelpriset i fysik 2017 samt svarta hål i praktiken. 
 
18.30 ASTRONOMI-APPAR 
Presentation av mobilappar som kan hjälpa dig att hitta bland stjärnor och planeter.
 
16.30, 17.00 & 17.30 PLANETARIET
Korta visningar där aktuell stjärnhimlen visas.
 
18.00 PLANETARIET
Vi visar vår nya planetariefilm - Från jorden mot universum.
 
20.00 - 21.30 STJÄRNSKÅDNING
Vi ställer upp vårt teleskop utanför ingången till Galaxen och 2047 Science Center för titta på Andromedagalaxen och några stjärnhopar. Det kommer att bli klart väder så vi kör som planerat!
 
Kul och intressant för alla nyfikna!
FRI ENTRE
VI BJUDER PÅ FIKA
 
 
loggafalt
Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10-17
Nya öppettider helg f r o m 6 oktober. 
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: STÄNGT
Opening hours
Monday-Friday: 10-17
Saturday: 10-17
Sunday: Closed
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo