Innovationskraft

Högstadieelever och dalaföretag tar sig gemensamt an framtidens utmaningar

Det är dags för den tredje upplagan av Innovationskraft, ett unikt projekt där elever i årskurs nio från Borlänge samarbetar med Dalarnas företag och organisationer. Eleverna arbetar under skoltid med verkliga uppdrag som företagen formulerar. Uppdragen som ska vara ämnesövergripande syftar både till att visa ungdomarna vilka spännande yrken och uppdrag som en karriär som ingenjör kan innebära, men också till att lösa aktuella utmaningar hos företag. När eleverna får arbeta med projekt på direkt uppdrag av företag, ökar motivationen att lära sig mer om de ämnen som berörs. De får också kontakt med företag som medverkar vilket ger en inblick i det regionala näringslivet.  Är på det riktigt så blir det viktigt. 

 

 

Uppdragen anpassas efter läroplanen och kopplas till De Globala Målen. Eleverna arbetar med uppdragen i ca 3 månader för att ta fram förslag på lösningar. Vid slutet av terminen arrangeras en heldag då samtliga medverkande elever ca 250 elever varje gång, presenterar sina förslag för representanter från företagen. Några av de företag som medverkat i Innovationskraft är: SSAB, Monark Cresent, Dalafrakt, Smartsign, LRF, Schenker, Borlänge kommun, Trafikverket, Borlänge Energi

Projektet handlar om samverkan mellan näringsliv och skola. Det betonar också vikten av innovation och nytänkande, samtidigt som det ger eleverna en inblick i näringslivets utmaningar och villkor.

”Är det på riktigt så är det viktigt”, är en devis som styr mycket av den verksamhet som 2047 Science center har.
- När ungdomarna får ett verkligt uppdrag som handlar om att minska matsvinnet, hitta nya sätt att organisera framtidens transporter eller bekämpa ogräs utan att använda gifter så får de en annan motivation än om de ska göra fiktiva uppdrag i en skolbok, säger Lisen Vogt som är projektledare hos 2047 Science Center.
- Uppdragen är ämnesövergripande och har ett teknikfokus samtidigt som alla uppdrag har en tydlig koppling till De Globala Målen.

Några exempel på företag som medverkar är Borlänge Energi som bett eleverna ta fram lösningar för att minska matavfallet och Monark Exercise som har levererat uppdraget att fundera över framtidens cykel. IT-bolaget Nethouse som jobbar med att utveckla nya tjänster med hjälp av Hololens har bett eleverna att fundera kring frågan ”Hur kan vi med hjälp av Hololens öka människors miljömedvetande och förbättra deras beteende i vardagen gällande miljön”.

 

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10.00-17.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: STÄNGT
 
Fredag 19 april: STÄNGT
Lördag 20 april: lö 10.00-17.00
Söndag 21 april: STÄNGT
Måndag 22 april: kl 10.00-17.00
Onsdag 1 maj: kl 10.00-17.00
Opening hours
Monday-Friday: 10 am-5 pm
Saturday: 10 am-5 pm
Sunday: Closed
 
Friday April 19th: Closed
Saturday April 20th: 10 am-5 pm
Sunday April 21st: Closed
Monday April 22nd: 10 am-5 pm
Wednesday May 1st: 10 am-5 pm
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

2047SC hemsida