Energi och bostäder

Nu och i framtiden!

Våra bostäder står för ungefär 40%, av Sveriges totala energianvändning. Energi används för allt från uppvärmning av husen, till all vår utrustning så som tv:n, spisen, tvättmaskinen, lampor, datorer, och allt annat som vi använder. Vi förbrukar energi dygnet runt. Tunabyggen är det företag som ansvarar för de allra flesta flerfamiljshusen i Borlänge. Totalt har de ca 6000 lägenheter. På Tunabyggen jobbar Markus Andrén och Magnus Räs.

Vi frågar dem om framtidens bostäder. Hur tänker Tunabyggen när det gäller att förse framtidens bostäder med energi? Hur kan man göra för att det ska vara så miljövänliga lösningar som möjligt?

 

- Det finns många företag som hakar på trender och gör stora satsningar på till exempel solenergi, säger Markus Andrén. Solenergi ger ju mest energi när det är varmt och soligt och vi egentligen behöver den som minst, och när det är kallt, regnigt och mörkt och vi behöver mycket energi så levererar den inte. Men i Borlänge har vi en sådan ren och fin fjärrvärme så när det gäller uppvärmningen så har vi valt att satsa på den överallt där vi kan.

 - Vi vill också se på helheten när vi gör åtgärder för att spara energi. Det måste vara långsiktigt hållbart och vara miljövänligt på alla sätt.

Ett sätt att spara energi kan till exempel vara att lägga ett tjockt lager med isolering på vinden på husen. Det gör att mindre värme försvinner ut från huset. Men innan man gör en sådan åtgärd så behöver man ta reda på hur isoleringen har tillverkats. Har det gått åt mycket energi för att producera den. Är materialet miljövänligt? Ett exempel på ett vanligt isoleringsmaterial är mineralull. Mineralull framställs i en mycket energikrävande process och ger en dålig, dammig arbetsmiljö med skadliga fibrer. Otillräckligt inkapslat kan materialet också avge fibrer i huset. Därför är det inte säkert att isolering är bättre för miljön än en lite högre energiförbrukning, framförallt inte om energin kommer från fjärrvärme.

Tunabyggen tar ansvar i ett helhetsperspektiv. Varje enskild hyresgäst måste också ta ansvar för sin egen energiförbrukning. Att släcka lampor i rum där man inte är, kan vara ett sätt att spara energi. Men det gäller att tänka rätt. Kanske sätter du en timer som tänder och släcker lamporna för att minska tiden som lampan lyser. Men en timer kan dra mer energi än vad lampan gör så det får därför motsatt effekt. En stor energitjuv är duschen. Att inte stå för länge i duschen är därför ett sätt att spara på miljön. En annan sak att tänka på är när du vädrar. Det är alltid bättre att göra korsdrag en kort stund än att ha fönstren öppna länge. Möblerna i huset lagrar energi och hjälper till att hålla värmen. Om fönstren är öppna länge så försvinner all värme ut, även den som finns lagrad i möblerna och det gör att det tar längre tid att värma upp huset igen.

Det gäller med andra ord att tänka smart.

Framtiden!
Hur kommer husen att se ut om hundra år?  Sanningen är den att de nog kommer att se ungefär likadana ut som nu. De hus som byggs idag ska hålla i minst 100 år så utseendet kommer inte att ändras. Däremot kommer husen förstås att bli smartare. När det gäller energianvändningen så kommer man att på ett bättre sätt kunna väderanpassa värmesystemet så att förbrukningen blir jämnare. Man kommer att kunna styra värmen i de olika rummen i huset.
 
Dessutom kommer husen att anpassas efter allt det som händer när det gäller teknisk utveckling och människors ändrade beteenden. Redan idag diskuterar Tunabyggen möjligheter att ställa kylskåp och frysar i entrén för de boende som beställer mat på nätet och vill få den levererad även om man inte själv är hemma. Bilpooler där man lånar en bil när man behöver den, men inte äger en egen bil, är en annan sak som förmodligen kommer att bli allt vanligare.  Eller hus med mindre och fler lägenheter och gemensamma lokaler för till exempel större middagar och andra utrymmen som man bara behöver ibland och inte varje dag är andra exempel. - Husen har vi, säger Markus Andren, det handlar om att anpassa dem för att de ska bli så bra som möjligt för både människorna och miljön. 
Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10.00-17.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: STÄNGT
 
Opening hours
Monday-Friday: 10 am-5 pm
Saturday: 10 am-5 pm
Sunday: Closed
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

2047SC hemsida