Uncategorised

Välkommen till ett sjukt smart höstlov på 2047 Science Center i Borlänge! I år har vi verkligen laddat med många spännande aktiviteter.

Det bjuds till exempel på underhållande och spännande kemishow i samarbete med elever från Lugnetgymnasiet i Falun. Efter showen bjuder eleverna in alla besökare till en workshop, där barnen själva får testa olika kemiexperiment.

Med hjälp av VR-glasögon får vi också uppleva jorden från en astronauts perspektiv.

Under höstlovet går det även att programmera Legorobotar som ska utföra kluriga uppdrag kopplade till utställningen ”Sjukt smart – innovation i kampen mot corona”.

Som vanligt är experimentmiljön fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Det går även att se flera intressanta visningar i planetariet varje dag.

Detaljerat program med tider för respektive aktivitet presenteras längre ned på sidan.

 

Öppettider och priser

Öppettider under höstlovet vecka 44: måndag–lördag kl. 10.00–17.00.

Ordinarie entréavgifter gäller under veckan: Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr 

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

Kemishow och workshop med elever från Lugnetgymnasiet

Kemi är ett spännande ämne som kan skapa häftiga reaktioner med eld, fyrverkerier och skum. Med några ledtrådar till hands ska naturvetenskap leda oss till den låsta skatten. Men vi behöver er hjälp att lösa gåtan. Är du redo att väcka din inre vetenskapsman? Isåfall är den här kemishowen något för dig!

Vill du själv testa något du inte trodde var möjligt? Då ska du även vara med på den workshop som gymnasieeleverna leder. Du kommer att få utforska kemiska ämnen och dess egenskaper, mixa och trixa, samt få en rolig stund tillsammans med oss på 2047 Science Center. 

När: Onsdag 2/11–fredag 4/11, kl. 10.30 och kl. 14.00. Workshopen startar efter showen ca kl 11.00 och kl. 14.30.
Plats: Kemishowen är i ljusgången utanför 2047 Science Centers entré. Workshopen i Sal Strömme är cirka 45 minuter. 
Från 6 år. Barn under 10 år i vuxens sällskap.

 

Upplev jorden från ovan med VR-glasögon

Alla kan inte åka ut i rymden, men med VR-glasögon och kan besökare på 2047 Science Center testa att komma så nära som möjligt. Den amerikanska astronauten Mike Massimino tar dig med på en resa flera hundra kilometer över havet för att se vårt hem från ett unikt perspektiv.
När: Måndag 31/10–fredag 4/11, kl. 11.00–12.30 och kl. 13.30–15.00. VR-filmen är cirka 5 minuter.

 

Programmera sjukt smarta Legorobotar

Under höstlovet kan besökare programmera Legorobotar som ska utföra kluriga uppdrag kopplade till utställningen. Sjukt smart – innovation i kampen mot corona. Utmaningen blir att programmera roboten så att den kan hämta coronatester i hemmet och sedan med hjälp av olika sensorer själv hitta till sjukhuset där proverna lämnas.
När: Måndag 31/10 samt onsdag 2/11–fredag 4/11, kl. 11.00, 13.00 och kl. 15.00. Lördag 5/11 kl. 12.00 och 14.00. Programmeringspassen är cirka 60 minuter.
OBS! Varje pass, som har begränsat antal platser, bokas på plats i receptionen. Först till kvarn!

 

Sjukt smart – innovation i kampen mot corona

Sjukt smart är en utställning av Tekniska museet som visas på 2047 Science Center fram ill 1/12. Sjukt smart vill lyfta fram den kreativitet och det lösningsfokus som visat sig under krisen, men också ge hopp och verktyg för att samtala om svåra frågor. Utställningen "Sjukt Smart – innovation i kampen mot corona” är producerad av Tekniska museet och visas som en del av museets mobila verksamhet Maker Tour. Mer information om utställningen Sjukt smart finns på en separat webbsida.

 

Experimentmiljön

På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Roligt och lärorikt för alla åldrar. Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik. Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

 

Planetarievisningar (från 6 år)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. I Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. Filmen Solen – en levande stjärna handlar om hur vi undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi? Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Planetarievisningar måndag–fredag vecka 44:
11.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
12.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter. 
14.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
15.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.

Planetarievisningar lördag 5/1:
11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
15.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter. 


Kostnad planetarievisning: 40 kr/visning (utöver entréavgift). Biljetter köps i receptionen på 2047 Science Center. Först till kvarn! 

Är du en nyfiken och kreativ student med ett brinnande intresse för naturvetenskap och teknik? Vill du pröva dina vingar i en spännande verksamhet i framkant? Då är 2047 Science Center en arbetsplats för dig! 

Just nu söker 2047 Science Center dig som studerar till lärare eller vid ett tekniskt- eller naturvetenskapligt program på högskola eller universitet samt inom IOT på yrkeshögskola. 

Du kommer jobba främst på helger, kvällar, lov och under sommaren, men även om behov uppstår vid kort varsel. Du blir en del av 2047 Science Center och ett värdefullt tillskott till vår befintliga verksamhet. Dina arbetsuppgifter kommer bestå av att möta barn och elever under våra lovverksamheter, delta i olika pedagogiska uppdrag samt utveckla våran experimentmiljö och om intresse finns hålla i planetarievisningar. Vi ser också en möjlighet att göra både praktik och ex-jobb hos oss i samarbete med våra kunniga projektledare och pedagoger. 

Som person tycker du om att arbeta pedagogiskt med barn och ungdomar. Du har ett stort intresse för hållbar utveckling, teknik, naturvetenskap samt astronomi och drivs av viljan att inspirera barn och ungdomar till ett ökat intresse inom just dessa områden. Du är självgående, flexibel och trygg i att ta egna beslut och initiativ. Du ser möjligheter framför hinder och är noggrann i ditt arbete. Du är en kreativ person som kan bidra med egna idéer och tankar för att utveckla vår verksamhet tillsammans med våra ordinarie pedagoger och tekniker.  

Du behöver vara 18 år och det är önskvärt att du har körkort. Arbetsplatsen är förlagd i Borlänge och du kan komma att behöva göra kortare resor inom kommunen.

 

Ansökan

Ansökan, med sedvanliga handlingar, skickas snarast till: ansokningar@2047.nu
Märk mejlet med ”Student 2047 SC”.  
Intervjuer och anställningar kommer att ske löpande. 
Välkommen med din ansökan!  

 

Kontaktpersoner 

Cecilia Vintesnö, pedagog  
Telefon: 0243-20 44 84 
E-post: cecilia.vintesno@2047.nu

Alexandra Carlsson, verksamhetschef 
Telefon: 0243-42 02 05
E-post: alexandra.carlsson@2047.nu

 

Fackliga representanter

Linda Axelsson Karlqvist, Lärarförbundet 
E-post: linda.axelsson-karlqvist@2047.nu

Annika Johansson, Lärarnas Riksförbund 
E-post: annika.johansson@2047.nu

Ann-Sofia Jansson, Vision  
E-post: ann-sofia.jansson@2047.nu

  

Om 2047 Science Center

2047 Science Center är ett av 20 science centers i Sverige. Vi är en kunskapsarena inom naturvetenskap, teknik och matematik och fungerar som en länk mellan skola, akademi och näringsliv i syfte att stärka framtidens kompetensförsörjning. En central fråga i allt det vi gör är hållbar utveckling och att sprida kunskap om de globala målen. 

Vi bedriver spetsundervisning, laborationer och hands-on aktiviteter för skolans alla årskurser och genomför kompetensutvecklingsinsatser för lärare både på vårt science center och ute på skolor. Vi lever under devisen ”Det blir viktigt när det är på riktigt”.  Vi har även en välbesökt experimentmiljö som tar emot mer än 50 000 besökare årligen. Det här och mycket annat gör 2047 Science Center till en spännande arbetsplats i framkant. 

sommarlov 600x600Å sköna sommarlov! Självklart ska det slappas och badas, men det finns ju även dagar då hjärncellerna kräver lite extra uppmärksamhet. Hos oss på 2047 Science Center finns det mycket roligt att göra både ute och inne, så fint eller fult väder gör detsamma. 

Förutom många interaktiva experiment har vi under sommaren ­laddat upp lite extra med aktiviteter som handleds av vår personal. Dessutom visar planetariet flera intressanta ­program om solen, solsystemet och astronauter. I anslutning till våra lokaler finns elbilsparken ELdorado för barn (115–155 cm långa) som vill köra miljövänliga fordon.

Här nedan presenteras utbud, tider och aktiviteter på 2047 Science Center under sommarlovet. Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska besöka oss i vuxens sällskap.

 

Öppettider på 2047 Science Center under sommarlovet 2022:

Datum: måndag 13 juni till och med tisdag 16 augusti
Tider: 10.00–17.00,  måndag–lördag (stängt söndagar samt midsommarafton och midsommardagen)

Entréavgifter:
Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr.

 

Experimentmiljön
På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av på egen hand. Roligt och lärorikt för alla åldrar! Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik. Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

Under sommaren får du som besökare även möjlighet att testa olika spännande aktiviteter tillsammans med vår personal. Det kan till exempel handla om programmering av Ozobot eller LEGO Education SPIKE Essential eller att bygga häftiga kreationer med 4DFrame. Andra dagar kan det vara återbruksverkstad eller spännande kemiexperiment som står på schemat. Utbudet kan alltså variera, så den ena dagen behöver inte vara den andra lik, men du kan vara säker på att du alltid får använda både huvud och händer när du besöker oss.

 

Elbilsparken ELdorado
Kör elbil, lär dig om förnybar energi och om trafikmärken! Förare mellan 115 cm till 155 cm kan under sommarlovet köra elbil i elbilsparken ELdorado utanför 2047 Science Center. För att få köra bilarna ska du ta "körkort", viket innebär att du får lära dig om förnybar energi och om trafikregler. Värdefulla kunskaper för framtiden! När du fått "körkortet" kan de ge sig ut på en rolig bilupplevelse i en spännande trafikmiljö. Varje pass är 40 minuter, och det finns möjlighet att förboka platser.

Mer information om ELdorado och länk till bokningsformulär finns på separat sida.

När: Tisdag 14 juni till och med fredag 12 augusti 2022 (stängt söndagar samt midsommarafton och midsommardagen)
Plats: I parken utanför våra lokaler i Galaxen.

 

Planetarievisningar (från 6 år)
Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. I Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. Filmen Solen – en levande stjärna handlar om hur vi undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi? Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet.

Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Planetarievisningar måndag 13 juni till och med tisdag 16 augusti enligt tider nedan:
11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
15.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter.

Kostnad planetarievisning:
40 kronor (utöver entréavgift). Biljetter köps/bokas i receptionen på 2047 Science Center. Först till kvarn! 

 

Från och med 22 augusti har vi nya öppettider. Du hittar dem längst ned på sidan. Vid skollov kan andra öppettider förekomma. Vi brukar lägga ut information om varje skollov ett par veckor för lovet börjar.

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
Måndag: stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 
Opening hours  
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 

 

Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida