Massexperiment

Hjälp forskare att fotografera nyckelpigor!
Som en del av ForskarFredag samordnar Vetenskap & Allmänhet ett massexperiment där skolklasser bjuds in att delta i riktig forskning i samarbete med forskare. Årets massexperiment handlar om att samla in bilder på nyckelpigor. I Sverige finns mer än 70 olika arter av nyckelpigor. Forskare håller på att utveckla en app som ska kunna känna igen dessa arter. Nu behöver den artificiella intelligensen, alltså kunskapen som appen ska ha, tränas upp och för detta krävs massor av bilder på nyckelpigor.Och därför bjuds skolklasser in för att hjälpa forskarna att få in så många bilder som möjligt på nyckelpigor.Tycker ni detta låter intressant?
Anmälan öppnas 23 maj!
Genom att vara med i experimentet ger det eleverna kunskaper om:
• Vad vetenskap är och hur forskning går till,
• Biologiskt mångfald, dess betydelse och vilka olika hot som finns mot mångfalden,
• Artificiell intelligens (AI), dess utmaningar och möjligheter, hur AI kan fungera och hur den kan bidra till hållbar utveckling.
• Insekter i allmänhet, och nyckelpigor i synnerhet, dess ekologi, livshistoria och relation till oss människor.
Före, under och efter experimentet kommer skolklasserna att kunna ha direktkontakt med forskarna och andra klasser runtom i Sverige via en Facebook-grupp.
 
ForskarFredag
Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I 340 städer över hela Europa erbjuds aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!
 
ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival.
År 2017 arrangerades aktiviteter på 28 orter över hela Sverige. Aktiviteterna arrangerades av lokala arrangörer – universitet och högskolor, science centers, kommuner, museum, forskningscenter, län och regioner – och samordnades nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, sedan 2006. Målgruppen är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga. Under dagen och kvällen möts besökare och forskare genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. 
 
 
 
 
 
Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10-17
Stängt måndag 27 augusti
Closed Monday August 27

Lördag-söndag: kl 10-15

 

 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo