Aktuellt på stjärnhimlen

Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om vad som är aktuellt just nu och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer. 

Planeterna under 2018
Vilka planeter syns under året och hur hittar du dem? Här hittar du först allmän information om planeterna och sedan hur de syns månadsvis. Ett bra hjälpmedel för att hitta planeterna är de appar som finns att ladda ner till smarta telefoner och paddor. Sök på ”Stjärnkarta” eller ”Star map” för att hitta ett urval av appar. Sedan vänder du telefonen/paddan mot stjärnhimlen och du kan se vilka stjärnbilder och planeter som du har ovanför dig.  

rymden_merkurius_200

Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen. En kikare kan vara bra att ha för att lokalisera den, men när man väl hittat Merkurius brukar det inte vara några problem att se den med blotta ögat.  

 

 

rymden_venus_200

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den. Men när vi väl ser den på himlen lyser den starkare än alla andra stjärnor och planeter vilket gör att den ändå fått stjärnnamn, aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.  

 

rymden_mars_225

Mars kallas också för den röda planeten och har fått sin färg från järn som har rostat. Egentligen syns den dock lysa svagt orange på himlen. Våra ögon är inte så bra på att uppfatta färger på natten.  

 

 

rymden_jupiter_150

Jupiter är den största planeten och den som lyser näst starkast av planeterna. Venus lyser starkare för att den ligger mycket närmare oss än Jupiter. I en liten kikare kan du se de fyra största månarna gå runt Jupiter som upp till fyra prickar på rad.  

 

 

rymden_saturnus_150

Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige. 

 

januari-februari
I början av året samlas några planeter i gryningen i sydöst-söder. Merkurius syns i sydöst från södra Sverige i gryningen den första veckan i januari. Mars och Jupiter ligger nära varandra lågt i söder framförallt i början av januari. Närmast varandra ligger på morgonen den 7 januari. Jupiter lyser klart starkast av dem. Saturnus börjar titta fram i sydöst i slutet av januari i gryningen men ligger väldigt lågt på himlen. Venus får vi däremot vänta på till slutet av februari då den dyker upp som aftonstjärnan lågt i väster. 
 
mars-april
Merkurius syns i skymningen i väster ett par veckor i mitten av mars. Den har sällskap av Venus, som lyser mycket starkare. Venus kommer att klättra allt högre upp på himlen. I gryningen lyser Jupiter starkt lågt i sydväst, men i slutet av april syns den redan när det blir mörkt i sydöst. Längre mot syd i gryningen ligger Mars och Saturnus, men de lyser inte särskilt starkt och ligger bara några få grader över horisonten.
 
maj-augusti
Under sommarmånaderna blir det aldrig riktigt mörkt på himlen i Sverige, men några av planeterna syns ändå från södra Sverige. Jupiter syns ganska lågt i sydöst på kvällen i maj och flyttar sig till sydväst under sommarens lopp. Venus står ganska lågt i nordväst i maj på kvällen, men kommer sakta att sjunka ner mot horisonten och bli svår att se mot slutet av sommaren. Mars syns i gryningen i maj-juni lågt i sydost, framförallt från södra Sverige. Den lyser allt starkare fram till 31 juli och syns då mycket lågt i söder mitt i natten. Mars lyser då lika starkt som Jupiter. Saturnus står lågt en liten bit väster om Mars under sommaren, men lyser mycket svagare och kan vara svår att hitta under de ljusa sommarnätterna.     
 
september-oktober
Vid månadsskiftet augusti-september står Merkurius lågt i ostnordost i gryningen (ca kl 05.00). Venus har nu kommit för nära solen för att kunna ses och även Jupiter går i början av september samma väg. Saturnus syns lågt i söder-sydväst på kvällarna. mars lyser starkt på kvällarna och rör sig från från sydöst-sydväst. Mars lyser fortfarande starkt, men avtar i ljusstyrka fram emot slutet av perioden.     
 
november-december
Jupiter börjar synas i gryningen lågt i sydost från mitten av december. Den får sällskap av Merkurius och den 21 december står de som närmast varandra. Jupiter lyser starkast av de två. Venus är i samma område i gryningen, men kommer att synas redan från början av november. Venus står lite högre än de andra planeterna och lite längre mot söder. Den är svår att missa då den lyser starkare än alla andra stjärnor och planeter. Saturnus syns lågt i sydsydväst i början av november, men kommer sedan för nära solen. Mars lyser fortfarande i lågt i sydöst-sydväst på kvällarna, men avtar i ljusstyrka och klättrar allt högre upp på himlen.
 
Förmörkelser
Den 31 januari sker en månförmörkelse som är synlig från den norra halvan av Sverige, Precis vid skymingen kommer månen fram lågt i nordost helt eller delvis förmörkad. Ju längre norrut du är, desto mer av förmörkelsen får du se. Söder om Sundsvall får vi bara se månen passera i jordens halvskugga, vilket knappt märks.
 
Den 27 juli kommer månen fram helt förmörkad i sydost ca 21.30. Vi alltså se den senare delen av förmörkelsen. Tiden när månen kommer fram är beroende på var du bor i Sverige. Strax efter midnatt lämnar månen jordens skugga.
 
Den 11 augusti blir det partiell solförmörkelse som syns från en linje Göteborg-Jönköping-Visby och norrut. Ju längre norrut du befinner dig, desto större del av solen försvinner bakom solen. I norra Sverige är drygt 25 procent av solens diameter skymd av månen. Tiden för förmörkelsen varierar beroende på var i Sverige du befinner dig, men den börjar ca 10.30-11.00, är som störst kl 11.00-11.10 och avslutas 11.10-12.00. AKTA DINA ÖGON! Stirra aldrig in i solen eller använd kikare. Då kan din syn ta allvarlig skada! Det bästa sättet att studera fenomenet är att projicera en bild genom en kikare ned på ett pappar några decimeter bakom kikaren.
 
Aktuell stjärnhimmel
På hemsidan Heavens Above kan du se en aktuell stjärnhimmel för Borlänges position. Kom bara ihåg att himlen visas för den tidpunkten som du surfar in på sidan. Vill du se kvällens stjärnhimmel fast du surfar på dagen så får du ändra tiden under stjärnkartan. Här hittar du en översättning av de latinska stjärnbildsnamnen till svenska.

Vill du veta när månen, solen och planeterna syns på din ort kan du gå till Astronomiska almanackor.

 

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10-17
Nya öppettider helg f r o m 6 oktober. 
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: STÄNGT
Opening hours
Monday-Friday: 10-17
Saturday: 10-17
Sunday: Closed
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo