Aktuellt på stjärnhimlen

Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om vad som är aktuellt just nu och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer.  

Merkuriuspassage 11 november 2019 
Cirka 13-14 gånger per århundrade passerar Merkurius framför solskivan. Den 11 november är det dags igen! Kl 13.35 kommer Merkurius in framför solens vänstra sida och den kommer att passera solens mittpunkt kl 16.20, men då har solen gått ner i Sverige. I norra Sverige hinner man bara se den allra första delen av passagen, medan man i sydligaste Sverige hinner se nästan halva passagen innan solen går ner. TITTA ALDRIG DIREKT IN I SOLEN! Man kan få allvarliga ögonskador innan det ens gör ont i ögonen! Det säkraste sättet är att projicera solljuset genom en kikare ner ett papper ett par decimeter bakom kikaren. Då får man en bild av solens yta på papperet. Täck för den ena delen av kikaren så att ljuset bara går igenom den andra delen, annars får du dubbel bild av solen på papperet.  
 
Planeterna
Vilka planeter syns under året och hur hittar du dem? Här hittar du först allmän information om planeterna och sedan hur de syns månadsvis. Ett bra hjälpmedel för att hitta planeterna är de appar som finns att ladda ner till smarta telefoner och paddor. Sök på ”Stjärnkarta” eller ”Star map” för att hitta ett urval av appar. Sedan vänder du telefonen/paddan mot stjärnhimlen och du kan se vilka stjärnbilder och planeter som du har ovanför dig.  
 
Här hittar du först en beskrivning av planeterna. Längre ner på sidan kan du läsa om vilka planeter som syns var vid olika tidpunkter under året.

rymden_merkurius_200

Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen. En kikare kan vara bra att ha för att lokalisera den, men när man väl hittat Merkurius brukar det inte vara några problem att se den med blotta ögat.  

 

 

rymden_venus_200

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den. Men när vi väl ser den på himlen lyser den starkare än alla andra stjärnor och planeter vilket gör att den ändå fått stjärnnamn, aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.  

 

rymden_mars_225

Mars kallas också för den röda planeten och har fått sin färg från järn som har rostat. Egentligen syns den dock lysa svagt orange på himlen. Våra ögon är inte så bra på att uppfatta färger på natten.  

 

 

rymden_jupiter_150

Jupiter är den största planeten och den som lyser näst starkast av planeterna. Venus lyser starkare för att den ligger mycket närmare oss än Jupiter. I en liten kikare kan du se de fyra största månarna gå runt Jupiter som upp till fyra prickar på rad.  

 

 

rymden_saturnus_150

Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige. 

 

 
Planeterna under 2019  
Det är egentligen inget bra planetår 2019. Mars lyser svagare och svagare ju längre året går. Jupiter och Saturnus står väldigt lågt i söder och är svåra att se från norra Sverige. Venus syns bara i början och slutet av året. Det är Merkurius som stjäl showen i år med flera framträdanden under året och en passage framför solen 11 november. Nedan finns fakta om vilka planeter som syns vilka månader. Glöm inte heller den totala månförmörkelsen 21 januari.  
 
januari-februari 2019
Merkurius syns i skymningen lågt i västsydväst i månadsskiftet några veckor kring månadsskiftet februari-mars. Venus är morgonstjärna och syns lågt i sydsydost-söder i gryningen. I norra Sverige syns Venus under januari, men i södra Sverige ses Venus hela perioden. Venus har sällskap av Jupiter i gryningen och den 22 januari passerar Jupiter rakt under Venus. I norra Sverige ligger Jupiter och Venus mycket lågt över horisonten. I mitten av februari kommer även Saturnus fram i gryningen och den 18 februari passerar den rakt under Venus. Detta är dock bara synligt från södra Sverige. Planeten Mars syns från kvällen i sydsydost i januari till sydväst i slutet av februari. Mars går ner strax för midnatt. Den 21 januari är det total månförmörkelse (läs mer ovan).    
 
mars-april 2019
Merkurius fortsätter att synas i skymningen i väster en vecka in i mars. Venus fortsätter att vara morgonstjärna lågt i sydöst i gryningen fram till slutet av mars, men detta syns endast från södra Sverige. Jupiter syns även den i gryningen i sydöst-söder, men den ligger väldigt lågt och den blir svår att se i norra halvan av Sverige. Detsamma gäller även Saturnus som även den syns lågt i sydöst i gryningen. Planeten Mars syns på kvällen i sydväst-väster och den går ner under horisonten vid midnatt eller en timme efter midnatt när vi fått sommartid.    
maj-augusti 2019
Under sommarmånaderna blir det aldrig riktigt mörkt på himlen i Sverige, men några av planeterna syns ändå från södra Sverige. Från södra Götaland kan Merkurius ses i skymningen lågt i nordväst. Den har sällskap av Mars och de står som närmast varandra 18 juni. Mars försvinner in bakom solen resten av sommaren. Jupiter och Saturnus står lågt i sydost-sydväst och syns från södra halvan av Sverige. Jupiter lyser klarts starkast av dem och ligger en bit till höger om Saturnus.    
 
september-oktober 2019
Jupiter och Saturnus syns lågt i söder-sydväst på kvällen. Jupiter går dock ganska snabbt ner under horisonten under kvällen. Mars syns i gryningen lågt i sydsydöst från början av oktober, men lyser ganska svagt då den ligger långt bort från jorden.    
 
november-december 2019
Den 11 november är det Merkuriuspassage (läs mer ovan). Merkurius syns annars i gryningen lågt i sydost i månadsskiftet november-december. Från mitten av november dyker Venus upp igen som aftonstjärna i skymningen i sydsydväst. Venus syns först från södra Götaland och det dröjer fram till nyår innan den syns från norra Sverige. Den 24 november står Venus nära Jupiter, men man behöver vara i södra Götaland för att kunna se det bra. Jupiter försvinner in bakom solen i november och december, och syns längst i södra Sverige. Även Saturnus går samma öde till mötes men syns lågt i söder-sydväst i södra halvan av Sverige fram emot nyår.
  
Aktuell stjärnhimmel
På hemsidan Heavens Above kan du se en aktuell stjärnhimmel för Borlänges position. Kom bara ihåg att himlen visas för den tidpunkten som du surfar in på sidan. Vill du se kvällens stjärnhimmel fast du surfar på dagen så får du ändra tiden under stjärnkartan. Här hittar du en översättning av de latinska stjärnbildsnamnen till svenska.

Vill du veta när månen, solen och planeterna syns på din ort kan du gå till Astronomiska almanackor.

 

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr
Planetarium+entré vuxen: 140 kr
Planetarium+entré pensionär: 120 kr
 

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10.00-17.00
Torsdag 12 december: kl 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: STÄNGT
 
Jul och nyår:
24-26 december: STÄNGT
31 december: STÄNGT
1 januari: STÄNGT
Opening hours
Monday-Friday: 10 am-5 pm
Thursday December 12: 10 am-4 pm
Saturday: 10 am-5 pm
Sunday: CLOSED
 
December 24-26: CLOSED
December 31: CLOSED
January 1: CLOSED
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00 (må-lö kl 10.00-17.00)

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida