Självklart bjuder 2047 Science Center in till ett klurigt och roligt sommarlov även 2023! 

Hos oss finns det mycket roligt att göra både ute och inne under sommaren. Vi har öppet året om, men under sommarlovet utökar vi våra öppettider och erbjuder extra många ­aktiviteter för den som vill upptäcka naturen och programmera med bland annat LEGO-robotar.

 

ÖPPETTIDER OCH PRISER SOMMAREN 2023

Öppettider måndag–lördag fram till 19/8: Kl. 10.00–17.00 (Stängt midsommarafton och midsommardagen)
Ordinarie entréavgifter gäller under sommarlovet: Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr.

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

EXPERIMENTMILJÖN

På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Roligt och lärorikt för alla åldrar. Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik.

Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

 

Elbilsparken ELdorado

Kör elbil, lär dig om förnybar energi och om trafikmärken! Förare mellan 115 cm till 155 cm kan under sommarlovet köra elbil i elbilsparken ELdorado utanför 2047 Science Center. För att få köra bilarna ska du ta "körkort", viket innebär att du får lära dig om förnybar energi och om trafikregler. Värdefulla kunskaper för framtiden! När du fått "körkortet" kan de ge sig ut på en rolig bilupplevelse i en spännande trafikmiljö. Varje pass är 40 minuter, och det finns möjlighet att förboka platser. Ytterligare information om ELdorado finns på en separat webbsida

Tid: Måndag–lördag fram till 17/8 (stängt midsommarafton och midsommardagen). Första starttid kl. 10.20. Sista starttid kl. 15.30. Lunchstängt kl. 12.20–12.50.
Plats: I parken utanför våra lokaler i Galaxen.

 

POLLINERA MED ROBOTBIN

Programmera våra robotbin (Ozobots) med olika färgkoder och få biet att pollinera så många blommor som möjligt. Du kan få biet att röra sig fortare, snurra och byta linje. 

Tid: Måndag–lördag, kl. 10.30–12.00 OBS! Ej lördag 19/8.
Plats: Experimentmiljön
Övrigt: Drop-in. Från 6 år i sällskap med vuxen.

 

PROGRAMMERA MED LEGO ESSENTIAL

Bygg spännande modeller efter instruktioner och gör kluriga programmeringar. Du kan få legobyggen att röra på sig, låta och blinka med hjälp av motorer och sensorer. 

Tid: Måndag–lördag, kl. 13.30–15.45 OBS! Ej lördag 19/8.
Plats: Experimentmiljön
Övrigt: Drop-in. Från 6 år i sällskap med vuxen.

 

UPPTÄCK NATUREN

I sommar kan du som besökare få upptäcka och lära om naturen på olika sätt. Med hjälp av mikroskåp kan vi titta på celler och andra organismer. För våra yngsta besökare finns en pysselhörna där du kan pyssla dina egna djur med glasspinnar, kottar, klädnypor, papper, färg och mycket mer.

Tid: Måndag–fredag, kl. 10.30–12.30, 13.30–15.30
Plats: Sal Strömme
Övrigt: Drop-in.

 

KLURIGA EXPERIMENT PÅ BULLERMYREN OCH TJÄRNA ÄNGAR

2047 Science Center besöker två av Tunabyggens bostadsområden och tar med sig spännande experimentstationer och roliga prylar. Kom och utforska, upptäck och upplev natur­vetenskap och teknik på ett annorlunda sätt! Aktiviteterna är tillgängliga för alla åldrar. Här kan barn, unga och vuxna mötas och lära tillsammans!

Tid & plats:
Onsdag 28/6 kl. 13.00–15.00 i Bullerparken (Stråket) på Bullermyren.
Torsdag 29/6 kl 13.00–15.00 på Aktivitetstorget (framför Kornstigen 15 B) på Tjärna Ängar.

Övrigt: Drop-in. Passar barn 6–12 år. Aktiviteten ingår i Borlänge kommuns satsning Trevligt lov, och är därför kostnadsfri.

 

PLANETARIEVISNINGAR (FRÅN 6 ÅR)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. Under visningen Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. I filmen Cell, cell, cell utforskar vi cellerna i människokroppen och deras fascinerande beståndsdelar. I filmen Solen – en levande stjärna (vecka 27) undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi? 

Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Tider planetarievisningar måndag–lördag vecka v24–v33:

Kl. 11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 15.00: Cell, cell, cell (film) Cirka 25 minuter. 

OBS! Under vecka 27 och onsdag vecka 26 utgår visning av Solsystemet och ersätts av Solen – en levande stjärna (film). Cirka 25 minuter.  

Under 2022 inleddes vårt arbete med projektet Science Kids, som ska pågå fram till 2025. Under projektet samarbetar 2047 Science Center med Svartnäsgårdens förskola och Forsaängårdens förskola i Borlänge kommun och med montessoriförskolorna Barnens hus och Dagsländan i Falu kommun. 

 

Lekfullt lärande om naturvetenskap och teknik

Projektet Science Kids har till syfte att främja lekfullt lärande inom naturvetenskap och teknik i förskolan. I en serie upptäcktsresor ska barnen utforska fenomen och begrepp i den naturvetenskapliga världen och tekniken omkring oss och det är barnens nyfikna frågor som ska styra utforskandet. 

Projektets mål är att skapa, sprida, underhålla och utveckla ett sammanhållet stödmaterial för små barns lekfulla lärande inom naturvetenskap och teknik.

 

Föreningen BUNT i samarbete med tre science centers

Projektet Science Kids drivs av föreningen BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik) tillsammans med tre Science Centers – Kreativum i Karlshamn, 2047 Science Center i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå – vilka var och en samarbetar med förskolor i två närliggande kommuner. Projektet genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

 

Material för att stimulera samtal i hemmen

Webbplatsen www.sciencekids.se presenterar under våren 2023 pedagogisk dokumentation om barnens upptäcktsresor, avsedd för förskollärare, samt ”föräldraversioner” av dessa för att stimulera fortsatta samtal i hemmen.

 

Välkommen till en eftermiddag med rymdtema! 23 januari kl. 15.00–17.00 presenteras NTA Skolutvecklings nya prova på-uppdrag Människan i rymden. I samband med presentationen hålls även två korta inspirationsföreläsningar med professorerna Christer Fuglesang och Anders Ynnerman. Alla som är intresserade är välkomna att delta!

 

Välkommen till presentation av Människan i rymden

Vad: Livesänd presentation av prova på-uppdraget och inspirationsföreläsningar om rymden som hålls av Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och Christer Fuglesang, professor i rymdfart vid KTH och Sveriges första astronaut.
Plats: Digitalt via Zoom.
Datum: 23 januari 2023
Tid: 15.00–17.00
Sista anmälningsdag är 20 januari: Länk till anmälningsformulär

Alla som är intresserade är välkomna att delta.
Frågor om den digitala presentationen: sara.wennergren@ntaskolutveckling.se
Kontaktperson 2047 Science Center: Frida Hallmans

  

Människan i rymden

Uppdraget Människan i rymden och är ett teknikuppdrag för lågstadiet. Pedagoger från 2047 Science Center har deltagit i arbetet med att ta fram uppdraget tillsammans med NTA Skolutveckling och ESERO Sverige.

Syftet med uppdraget är att väcka nyfikenhet, intresse och lust att lära mer om programmering och rymden. Genom att arbeta med uppdraget får eleverna en inblick i hur människans nyfikenhet och behov har fungerat som drivkraft för teknikutveckling och för att utforska rymden. 

Eleverna får dessutom utveckla sina kunskaper i programmering med hjälp av programmeringsspråket Scratch. Scratch är ett visuellt programmeringsspråk för barn som utvecklas av forskargruppen Lifelong Kindergarten under MIT Media Lab. Med ett visuellt programmeringsspråk skapas program genom att pussla ihop grafiska kodblock på ett sätt som påminner om att bygga LEGO. På detta vis kan barn lära sig den logiska strukturen bakom programmering utan att behöva skriva kod.

Prova på-uppdragen har tagits fram för att de som ännu inte är medlemmar i NTA Skolutveckling ska kunna pröva på NTA:s arbetssätt. Uppdragen går bra att använda även om man redan arbetar med NTA.

Prova på-uppdraget Människan i rymden är tillgängligt via NTA Skolutvecklings webbplats

 

Om NTA Skolutveckling

NTA är ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik. Programmet vänder sig till skolans huvudmän (kommuner och fristående skolor/förskolor) och erbjuder teman som utgår från kursplanerna i ett eller fler av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Cirka hälften av alla kommuner i Sverige är medlemmar i NTA Skolutveckling. I Dalarna är samtliga kommuner förutom Orsa och Älvdalen medlemmar.

Mer information om NTA Skolutveckling finns på ntaskolutveckling.nu
Läs mer om 2047 Science Centers arbete med NTA i Borlänge och Falun.

 

Om Esero

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Syftet är att öka barns och ungdomars intresse för och kunskap inom STEM-ämnena, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

Mer information om Esero finns på esero.se

 

Inspirerande eftermiddag tillsammans med många av Falu kommuns stödfunktioner!

 

Välkommen till ett pedagogiskt café där du som lärare i grundskolan får information och inspiration om hur de samlade stödfunktionerna kan stötta din undervisning, oavsett om det handlar om litteratur, teknik, naturvetenskap, kultur eller historia.

Är du nyfiken på hur 2047 Science Center kan stötta i matematik eller teknik och de naturvetenskapliga ämnena med NTA-lådor? Eller vill du få mer koll på vad det finns för vägar att gå för att kunna jobba med programmering med t.ex. LEGO-­robotar?

Har du börjat fundera på hur kommunens bibliotekarier kan bidra till elevernas läs- och skrivutveckling? Du kanske har hört talas om att det finns lärare som har badat isvak med sina elever? Vad mer kan man göra tillsammans med Naturskolan? På vilket sätt kan Kulturskolan stimulera elevernas skapande med musik, konst och dans? Och hur kan Världsarvet Falun, Falu Gruva och Falu Energi & Vatten vara en del av din undervisning?

Oavsett vad du är nyfiken på så finns vi samlade denna eftermiddag för att ­prata om vad vi kan göra för roliga saker tillsammans. Vem vet, det kanske föds nya spännande idéer denna dag när vi inspirerar varandra!

Du kommer när det passar dig. Vi finns på plats mellan kl. 14.00 och 17.00, men anmäl dig så vi vet hur mycket fika vi ska duka fram.

 

För vem:
Lärare i grundskolan, F–9.

Tid:
Torsdag 9 februari, kl. 14.00–17.00.
Drop-in!

Plats:
2047 Science Center
Mormorsgatan 7
791 51 Falun

Anmälan:
Anmäl dig senast måndag 6 februari på länken: http://px.nu/g8c3w

Övrigt:
Vi bjuder på fika under eftermiddagen. Ange eventuell specialkost vid anmälan.

 

Medverkande

2047 Science Center / NTA Skolutveckling 
Kulturskolan
Falu Naturskola
Falu Energi & Vatten
Falu Gruva / Världsarvet Falun

 

2047 Science Center har ett samarbete med Falu ­kommun­som innebär att vi stöttar den ordinarie skolverksamheten på olika sätt. Under läsåret 22/23 innefattar samarbetet bland annat aktiviteter för alla fritidshem och elever i årskurs 7 samt stöd till elever med problemskapande skolfrånvaro och särskilt begåvade elever.

 

Från och med 22 augusti har vi nya öppettider. Du hittar dem längst ned på sidan. Vid skollov kan andra öppettider förekomma. Vi brukar lägga ut information om varje skollov ett par veckor för lovet börjar.

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
OBS! Stängt tisdag 3/10 på grund av internt arbete.
Måndag; Stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 

 
Opening hours
NOTE! Closed on tuesday october 3 due to internal work.
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida