LEGO TeknoLab

Årskurs 1-4. 90 min
LEGO-programmering
 
LEGO, konstruktion och programmering. Eleverna bygger konstruktioner som de sedan programmerar och styr med hjälp av dator. Materialet som används heter LEGO WeDo.

CSI, kemidetektiverna

Årskurs 6-9. 90 min
Laboration

Ett brott har skett! Nu gäller det att hitta den skyldige. Vi använder samma metoder som polisen och löser fallet.

LEGO RoboLab

Årskurs 4-9. 90 min
LEGO-programmering
 
Vi programmerar och löser uppdrag med LEGO-robotar. Robotar hjälper människan att utföra arbeten, men det är vi människor som måste tala om för roboten vad den ska göra. Hur det går till lär du dig här! Vi använder LEGO Education MINDSTORMS senaste material - EV3.

Solsystemet

Årskurs 4-6. Ca 40 min
Planetarievisning

En guide berättar om solsystemets himlakroppar och deras rörelse i förhållande till varandra. Under programmet får du också lära dig mer om hur människan kan vara i rymden och hur satelliter fungerar. Vi lämnar även solsystemet för att se var det finns planeter runt andra stjärnor. Som avslutning visas den aktuella stjärnhimlen.

Läs mer om kopplingar till läroplanen: Solsystemet 

Material för arbete efter planetarievisningen Solsystemet hittar du här.

 

Rymdresan

Årskurs 4-9. Ca 30 min
Planetariefilm

Rymden har under alla tider väckt fascination och upptäckarlust. I filmen Rymdresan får du en unik upplevelse i rymden där är du helt omsluten av ljud och bild. Med Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang som guide, får du möjligheten att ta en närmare titt på livet ombord på världens i särklass högst belägna arbetsplats – den internationella rymdstationen ISS.

Cell! Cell! Cell!

Årskurs 5-9. Ca 30 min
Planetariefilm

Du består av 70 biljoner celler som arbetar, pratar och tänker. Det är cellerna som gör dig levande och detta är berättelsen om hur de gör det. Tillsammans med Raj och Sooki utforskar vi cellerna i människokroppen och deras fascinerande beståndsdelar. I detta äventyr upplever vi mysterierna kring DNA och hur en ny människa kan bli till från en enda liten cell.

Astronaut

Årskurs 4-9. 30 min
Planetariefilm

Att utforska rymden är en stor utmaning! Att ha rymden som sin arbetsplats är verklighet för några utvalda och de lever under de speciella förhållanden som rymden erbjuder. Hur är det möjligt för oss människor att vistas i rymden? Vad krävs det för att bli en astronaut? 

Back to the Moon for Good

Årskurs 4-9. Ca 30 min
Planetariefilm med svensk berättarröst

På 60- och 70-talen gjorde USA och Sovietunionen stora framsteg inom rymdteknik genom sitt tävlande om vem som skulle nå Månen först. Nu har en ny tävling börjat!  Google's Lunar XPRIZE har lovat stora summor till den som kan landa en robot på månytan, åka runt och skicka tillbaka bilder och data. Världen över tävlar vi nu om att nå månen igen och den här gången tänker vi åka dit för att stanna!

FIRST LEGO League

Projekt för årskurs 4-9

FIRST LEGO League (FLL) är en ämnesövergripande tävling för elever i årskurs 4-9. Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid 8 veckor och avslutas med en turnering på Cozmoz i Borlänge. 

De tävlande lagen har tre huvuduppgifter

- Bygga och programmera en robot
- Arbeta fram lösningar inom årets tema
- Marknadsföra och profilera sitt lag
 
 
Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider

Måndag-fredag: kl 10-17

Lördag-söndag: kl 10-15
 
Helgdagar:
Midsommarafton 22 juni stäng
Midsommardagen 23 juni stängt
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo