Artificiell Intelligens

Kommer framtidens bilar att vara utrustade med moral?    

Artificiell intelligens… handlar om konstgjord beslutsförmåga. Att en maskin ska kunna fatta ett beslut utan mänsklig inblandning. AI kan också göra förutsägelser om vad som kommer att hända inom kort, baserat på tidigare händelser. En av de största fördelarna med AI är att systemet kan ta hand om stora mängder data, så stora så att människor inte klarar av det, och på en bråkdels sekund leverera slutsatser och svar.

 

Ett exempel kan vara att automatiskt avgöra vilka som har rätt till försörjningsstöd efter att analyserat ifyllda blanketter. Det görs redan i dag av Trelleborgs kommun som ligger i framkant när det gäller AI i kommunal verksamhet.    

Fredrik är Löfgren AI forskare vid Linköpings använder AI för bokföring i sitt bolag. Han fotograferar fotograferar kvitton och en AI klassificerar huruvida det är en resa, ett hotell, eller en representationsmiddag som kvittot gäller och lägger upp debit och kredit på korrekta bokföringskonton.    

Fredrik är Löfgren föreläste om AI och transporter på DalaDagen i Falun i november. 2047 Science center stod som värd för föreläsningen. Han berörde självkörande bilar som styrs av kameror, mikrofoner, rörelsesensorer, sonar och liknande utrustning för att få en uppfattning om den fysiska omvärlden, ett bra exempel på AI. Lägg till bildigenkänning och -tolkning så har du en förare av bilen som är mer säker än en människa.    

Men i kölvattnet av möjligheterna finns också ett stort antal utmaningar.  
- Kommer våra bilar att ha moral? frågade han sig då. Om en situation uppstår där bilen måste välja mellan att köra på till exempel en fotgängare eller riskera livet på de som sitter i bilen genom att väja undan… vad ska bilen välja då?    

Kommer olika bilmärken att ha olika moral? Kommer en biltyp att rädda passagerarna och en annan fotgängaren? Kommer bilen att via ansiktsigenkänning välja att rädda den yngsta människan och låta en gamling bli påkörd, eller en kvinna före en man….?  Kommer bilar att rätta sig efter den moral som finns i ett specifikt samhälle, om till exempel människor i Frankrike och i Sverige har olika uppfattning i moralfrågan, kan man då ställa in bilens förhandsval efter vilket land den ska köra i?    

Frågorna är många och det finns inga enkla svar. Men en sak är helt klar, AI-tekniken går framåt i en rasande fart och vi behöver se till att hänga med oavsett om vi tillverkar självkörande bilar, hanterar stora mängder blanketter, forskar om hjärtsjukdomar eller jobbar i ett kundcentra någonstans.  

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr
Planetarium+entré vuxen: 140 kr
Planetarium+entré pensionär: 120 kr
 

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00 (må-lö kl 10.00-17.00)

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida